Próbujesz wszystkiego? I nadal nie możesz schudnąć?Spędzasz godziny na siłowni, zmieniasz dietę za dietą, stosujesz głodówki - a waga ani drgnie. Może nawet udało ci się zrzucić kilka kilogramów, ale po jakimś czasie one zawsze wracają w postaci efektu jojo - ze zdwojoną siłą. Jaka jest tego przyczyna? Twoje hormony! Gdy nie działają prawidłowo, powodują zaburzenia metabolizmu, które są prostą drogą do nadwagi i otyłości. Doktor Jakub Bukowczan, uznany endokrynolog i diabetolog, zdradza, jak pokonać przeszkody w zgubieniu zbędnych kilogramów i utrzymaniu wagi. Jak Doktor House stawia błyskotliwie diagnozy i wdraża leczenie, które pomogło już dziesiątkom tysięcy pacjentów.
UWAGI:
Na okładce: Jakub Bukowczan, twórca diety hormonalno-metabolicznej. Bibliografia na stronach 369-[399].
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Basia Ritz prezentuje klasyczne przepisy na dania, które można przyrządzić w prosty sposób, ale i wystawnie. Opowiada o swoich kulinarnych mistrzach i mistrzyniach. Zdradza tajemnice rodzinnej kuchni i przywołuje smaki dzieciństwa. Zabiera nas w podróż po niezwykłym świecie jej ulubionych przysmaków - konfitur z wiśni, barszczu z uszkami, pieczeni rzymskiej, alzackich podpłomyków. Dowiedz się, dlaczego sernik Pani Tereski jest taki pyszny, jak zdobywa się przepis na chili con carne i które danie najlepiej leczy szaleństwa karnawału. Odkryj, jakie jest najszybsze ciasto świata i czemu w rodzinie Basi urządzano aż dwie Wigilie. Książka zawiera 70 przepisów na przepyszne dania - wytrawne i na słodko.
UWAGI:
Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Tytuł oryginału: A guide to canning, freezing, curing & smoking meat, fish & game, 2002. - Na okładce podtytuł: wędzenie i przechowywanie. Bibliografia strony 201-[205]. Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Książka powstała na podstawie programu telewizyjnego "Doradca smaku". Michel Moran dzieli się doświadczeniami, zachęca do sięgnięcia po zioła oraz przyprawy i przygotowywania we własnej kuchni smacznych dań. Udowadnia, że bazując na własnym guście, smaku, sposobie doboru składników oraz kulinarnych wspomnieniach, każdy z nas może stworzyć potrawy godne najlepszych szefów kuchni. Książka zawiera 80 różnorodnych przepisów na potrawy, których powstawanie utrwalone zostało "krok po kroku" na fotografiach.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Oddaję do rąk Czytelników trzecią już książkę, związaną z moim telewizyjnym programem "Ewa gotuje". Tym razem zebrałam wszystkie receptury, które określam wspólnym mianem "ulubione". Znalazły się w niej przepisy na znakomite przystawki, zupy, dania główne i desery. Życzę nie tylko miłej lektury, ale też- a może powinnam napisać przede wszystkim- smacznego.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni